Blueberry Crumble Cake

Update 10/8/06 Recipe in English is now available

 
Blueberry Crumble Cake
 
I bought this book the other day, titled Cake Putih Telur or Egg Whites Cakes by Yeni Ismayani and Cucu Cahyana. Not bad, although it didn’t make me fall in love either. It basically tells you how to turn yourleftover egg whites into delicious cakes.

Hm..

Almost never had i found a really good egg whites cake. I tried egg whites chocolate cake once or twice before. They’re alright, but I wanted wow, I can’t believe it’s yolk-free. So I think it was that challenge that made me grab this book in the first place. I mean, come on. Egg whites cake sucks🙂 I wanted to see how other people make something out of it and called it delicious.

I have to admit, though. I have only tried one recipe from that book. It was this Blueberry Crumble Cake. Simply because I wanted to use up my Blueberry Paletta, and I love crumbs. Who doesn’t.

Was the cake good? Interesting question.

Because I came up with 2 different answers, after eating it at 3 different times. Isn’t it weird?

First time, I ate a slice right after I baked it. It was warm, buttery, coconutty, smelled oh so blueberry good. Looked pretty, too. It was like half-cake half-cookie kinda thing. The judging: It’s ow so good!

Second time, a few hours later. I felt it was too sweet and rather ‘blah’, if you know what I mean. The judging: Neah. It’s not that good.

Third times, the next day. It was in the afternoon, when I decided to do justice to the poor cake by tasting it for the third times. And it’s back! It was like a good slice of blueberry pie, with lots of butter-coconutty crumbs and light airy blueberry filling. The judging: It’s ow so good again!

Sorry to make you confused, but that’s just how I felt.
Maybe I was full the second time, or just being crazy again. You know, something that I constantly am😀

Or maybe, food is just about mood.

But I know for sure, if you want to serve something different for your afternoon gathering with friends, and use up your left-over egg whites at the same time, go for this blueberry crumble cake once in a while. It’s different, it’s pretty, and it’s blueberry. Nothing goes wrong with blueberry. And you can boast it to your friends that you made it from egg whites, and harvest all the praise of how resourceful you are. Am I pathetic or what🙂

Blueberry Crumble Cake (Click here for English Version)
Originally from the book Cake Putih Telur by Yeni Ismayani and Cucu Cahyana
Modified by Riana

Crumble:
200 gram tepung terigu protein sedang
150 gram mentega
50 gram gula halus (original recipe: 100 gram)
25 gram kelapa parut kering
25 gram susu bubuk

Cake:
150 gram putih telur
50 s/d 100 gram gula pasir, tergantung selera or manisnya selai (original recipe: 200 gram)
100 gram tepung terigu
50 gram mentega, cairkan
100 gram selai blueberry (I used Blueberry Paletta)
50 ml air

Garnish:
Blueberry Paletta kasar (buahnya masih utuh berbutir-butir)

Instruction:

  1. Siapkan loyang bulat 18-20 cm. Olesi mentega, alasi kertas, olesi mentega lagi. lebih baik lagi jika memakai loyang bongkar pasang. Tapi loyang biasa juga bisa kok.
  2. Panaskan oven 180 derajat Celcius.
  3. Crumble:
    Campur dan aduk rata semua bahan dengan jari-jari tangan hingga berbutir-butir (rubbing, jangan diremas). Sisihkan.
  4. Campur selai blueberry dan air, aduk rata. Sisihkan.
  5. Kocok putih telur hingga berbusa. Masukkan gula pasir sedikit demi sedikit hingga dikocok hingga kaku.
  6. Ayakkan tepung terigu, aduk rata. Masukkan mentega cair, aduk rata.
  7. Tambahkan selai blueberry, aduk rata.
  8. Tuangkan adonan blueberry dan crumble secara berselang-seling ke dalam loyang. Panggang selama kurang lebih 25-35 menit hingga matang. Lakukan tes tusuk. Makin tinggi adonan, makin lama matangnya.
  9. Keluarkan dari oven, dinginkan di atas rak. Keluarkan dari loyang, potong-potong, garnish dengan Blueberry Paletta yang masih utuh buahnya.

English Version
Blueberry Crumble Cake
Originally from the book Cake Putih Telur by Yeni Ismayani and Cucu Cahyana
Modified by Riana

Crumble:
200 gr all pupose flour
150 gr butter
50 gr powdered/confectioner’s sugar (original recipe: 100 gr)
25 gr dry coconut flakes
25 gr powdered milk

Cake:
150 gr egg whites
50 to 100 gr sugar, depends on the sweetness of the blueberry filling you use (original recipe: 200 gr)
100 gr flour, shifted
50 gr melted butter
100 gr smooth blueberry filling/jam (I used Blueberry Paletta)
50 ml water

Garnish:
Blueberry filling

Instruction:

  1. Line and grease 18-20 cm round pan. Spring form pan is better. But you can still use the regular pan.
  2. Panaskan oven 180 derajat Celcius. Preheat the oven at 180 degree Celcius.
  3. Crumble:
    Mix all the ingredients with your fingertips (rubbing, do not knead) until the mixture resembles rough breadcrumbs. Set aside.
  4. Mix blueberry filling/jam with water, blend well. Set aside.
  5. Beat egg whites until frothy. Slowly beat in the sugar, while continue beating until it forms soft peaks.
  6. Fold in flour, mix well. Fold in melted margarine, mix well.
  7. Fold in blueberry filling, mix well.
  8. Pour in the blueberry batter and crumble one layer after another. Bake for 25-35 minutes until the toothpick inserted in the cake comes out clean. Remember, the higher your batter, the longer it takes.
  9. Take the pan out of the oven, let cool on the rack. Take out the cake, slice it pretty, garnish with fresh blueberry or in my case, blueberry filling.

12 thoughts on “Blueberry Crumble Cake”

  1. Huahaha…. kayaknya baru kemarin tanya nih resep krn ngiler liat potonya di Flickr. Makasiiiiih buw, mo nyobain ah. Btw, kelapa parut kering beli dimana?

    Di supermarket banyak, say………. ——————-Riana

  2. Mba Riana,

    Pertama, saya mau bilang bahwa blog-nya keren abisss. Salut! Kedua, mo nanya nih. Adonan blueberry dan crumble langsung dipanggang di dalam 1 loyang yah? Apa masing2 adonan tidak akan melebur ketika dipanggang mba? Mohon pencerahannya. Thanks alot.

    Iya betul.
    Gak melebur kok. Liat aja fotonya, gak melebur kan? ———–Riana

  3. Mbak Riana,
    Minta pencerahannya donk..aq dah nyoba buat tapi hasilnya kok ndak memuaskan yach klo tentang rasa sih TOP BGT..setelah dikeluarkan dari loyang kok jadi turun gitu trus agak2 bantat, apa karena dikeluarkan dari loyang pas masih panas?di tepung terigu juga aq tambahin 1/2 sdt baking powder apa iku juga ngaruh?Makasih yach mbak sebelumnya🙂

    Biasanya problem putih telur kalo gak oven kurang panas, atau masih kurang lama manggangnya, struktur adonan belom kokoh udah dikeluarin. Mirip Chiffon cake gitu deh. Baking powdernya kayaknya sih gak terlalu ngaruh tuh. ———-Riana

  4. Dear Riana, ada kog resep kue yg memanfaatkan telur putih juga. Kayaknya italian biscotti, friand (mirip cup cakes)itu juga pake telur putih semua.

    Iya emang banyak kok..

  5. wah, kebetulan mg dpn aku mau arisan nih mba, kayanya enak deh dan pantas utk dicoba, wish me luck ya, tengkiu udah boleh nyontek resepnya :p

  6. saya udah coba nih mbak riana.. enak loo.
    cuma kenapa lapisannya ga bisa bagus spt mbak riana buat ya….😦
    crumble nya pas di taroh di loyang, di padatkan atau tidak?? trus adonannya ga bisa rata spt gitu…

    Gak usah dipadatkan. Adonannya aku bagi tiga dengan cara ditimbang, jadinya sama rata. Rasanya gimana? Enak? ——-Riana

  7. Would you PLEASE translate the blueberry crumble cake into english …. please🙂

    Done🙂 Have fun! —–Riana

  8. Hi Riana, salam kenal. I Love your works & love your photos! I think you’re very talented (not only in baking but also in food photography too):D
    oh ya, aku mo tanya, aku pernah nyobain blueberry cream cheese di salah satu pesta temen, tapi ga bebentuk kue, jadi kalo aku ga salah nih, cuma ada crust-nya at the botom, cream, lalu paling atas whipped cream dan di siram sama blueberry (tapi siramnya ga ksluruhan). Jadi adonannya kayak creamy gitu dan hmm yummy banget!!! Saya penasaran banget utk dapetin resepnya, kira2 Riana ada gak ya resepnya? betul ga sih dibilangnya Blueberry cream cheese? and oh ya gara2 web Riana, You’ve inspired me to try those delicious NYCC & Tiramisu nih..doain berhasil ya! Chayo! Thanx again😀
    Thanks, you are too kind with your words.

    Itu Blueberry Cheesecake. Resepnya ada di blog ini, search aja deh. NYCC juga kalo dikasih topping blueberry, jadinya blueberry cheesecake🙂 —–Riana

  9. Mbak Riana,
    Saya tempo hari membuat opera cake nya mbak , berhasil
    Kemarin saya membuat blueberry crumble, berhasil dan menurut anak2 enak, vuman kok gak bisa bersusun rapi kayak punya mbak ya? salah dimana ya?
    Loyang saya bukan bongkar pasang dan ga ada masalah kok.
    Lapis bawah saya taruh crumble secara rapi, setelah itu adonan cake, baru crumble lagi.
    Yang jadi permasalah adalah lapis crumble ke dua, tenggelam di lapisan cake nya.
    Tolong diberi pencerahannya ,bak. bagaimana supaya bisa bersusun rapi.
    Terima kasih banyak

    Lapisan paling bawah bukan crumble loh. Cake dulu, lalu crumble, cake, crumble. Tenggelam mungkin kebanyakan? Atau adonan cakenya kurang kental/kaku? —–Riana

  10. mba makasi yaa resepnya..krn gak punya selai blueberry aku pake stroberi tp tetep enaaaaaaaak..suka suka suka..walopun penampakannya tak senidah punya dirimuh..
    makasi yaa🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s