Nut About Cookies and Nuts!

Together
The cookie and a tin cup of Schoko Peanut Butter chocolate drink

 
Cookies. Nuts. Nut about cookies and nuts.
Oh, those creatures: nuts and cookies. I can finish one tall jar of chunky Skippy by myself. I don’t even need a spoon. Fingers are all I need. For the love of peanuts. Actually, for the love of any kind of nuts! No wonder I am going nuts!
 
One of my favorite store-bought cookies is Pepperigde Farm. You know, beside Marks & Spencer’s. While Marks & Spencer’s give the divine gourmet flavor, Pepperidge Farm’s boast its perfect texture. Perfect coarse, perfect crunch, perfect rough face. It feels just right in your palm, feels even better between your teeth. And when the crunchiness broke into crumbs, joining together once again in your mouth to chew, you just know that it was destined to be the best texture store-bought cookies will ever achieve.
 
Now, it’s a little known fact that the secret to the best crunch and texture in cookies is none other than the mighty hand of a magic thing called: shortening. It’s 0%-water- 100-%-fat composition creates the ultimate characteristic a crunchy cookie always strives for. It brings them up to the pedestal then crowns them to perfection, lifts them even higher to the altar of the Gods!
 
But why oh why, everything good comes with a price? It’s like a punishment for human kind for having too much pleasure! That freakin’ trans fat thing. Ugh. Lately, people’s concern about trans fat had given born to this product called fortification of vitamin A, a.k.a. non-trans-fat margarine. Do you even buy that idea? What the heck, let’s throw our caution to the wind and trust the food industry for once. So I substituted margarine, the non-trans-fat one, for shortening. Then I prayed with all my heart and soul, for that perfect texture to form anyway. Please God, I beg you.
 
Original Recipe here.
 
Chocolate Chunk-Peanut Cookies
Source: Marsha Johnson, Montgomery, Alabama , Southern Living, MAY 2004
Modified by Riana

 
1/2 cup butter, softened
1/2 cup the so-called non-trans-fat margarine
1 1/2 cup granulated sugar
1/2 cup palm sugar
1/2 teaspoon salt
1 cup chunky peanut butter
2 large eggs
2 1/2 cups all-purpose flour
1 1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
1 cup plain roasted peanuts
330 g dark cooking chocolate, chopped (I used Tulip brand)
 

  1. Preheat oven at 190 degree celcius. Combine flour, baking soda, baking powder and cinnamon.
  2. Beat butter, margarine, granulated sugar, palm sugar and salt at medium speed with an electric mixer until creamy; add chunky peanut butter and sugars, beat well. Add eggs, beat until blended.
  3. Add flour mixture into butter mixture, beat well.
  4. Stir in peanuts and chocolate chunks.
  5. Shape dough into 2-inch balls (about 2 tablespoons for each cookie, I used ice cream scoop). Flatten slightly, and place on ungreased baking sheets.
  6. Bake for 8 to 15 minutes, depending on how many cookies you bake in one batch, or until lightly browned. Cool on pan 1 to 2 minutes; remove to wire rack to cool completely.

Makes 28 cookies
 
Verdict:

  • On taste:
    very, oh very recommended
  • On texture, compared with Pepperidge Farm’s:
    I think… only me can tell the difference🙂

 
Next cookie plan:
Bake another batch with modification to make Double Chocolate Chunk-Peanut Cookies. This time, let’s use that sinful shortening. Hell yeah, I dare!!
 
Laying

19 thoughts on “Nut About Cookies and Nuts!”

  1. non trans fat margarine artinya bisa menghasilkan kue yang teksturnya bagus juga ya ri?

    Iya ternyata bisa. Hehehe… aku udah underestimate tuh tadinya😀 ————-Riana

  2. 1/2 cup the so-called non-trans-fat margarine itu contohnya margarine merk apa mbak riana?

    Forvita.
    *Forvita bayaaaarrrrr!!!! hihihi.. kidding..*
    ———–Riana

  3. I have just stumbled upon your blog. I love the clean design and fantastic photos. I am a blogger myself and always thought that design was key and you have certainly captured that! There are so many food blogs out there these days and being different to all the others is key. I have just started http://www.ifoods.tv which is a website for chefs, foodies and food bloggers to hand out, share recipes, photos and videos. When i was blogging I always thought i should be getting more traffic as my blog was getting lost in the masses of stuff out there so my new site is aimed at giving food bloggers and chefs a bigger platform! Hope you enjoy it and keep up the good writing and design here! I have now bookmarked you so will be regular reader, Cheers!

    Thank you for stopping by, and for the nice words! I’ve added your site to my blogroll. It’s fantastic, i love it so much. ———–Riana

  4. mba ri, lam kenal ya. aq dah nyobain resep chocolate cookies-nya. untuk rasanya emang okeh banget. tapi untuk “rupa” nya kok ngga seperti yang di foto ya ? percobaan ku ngga bisa “round” gitu, sepertinya adonan terlalu letoy… jadi kalo dibakar, pinggirnya meleleh ngga rapih bulat seperti foto nya mba. kenapa ya mba ? kurang terigu kah ? butter nya ? margarine nya ?

    The secret to nice rounded cookies: ice cream scoop🙂
    Pake sekop es krim, cetak, lalu tekan dikit *dikit aja* permukannya supaya agak rata. Jangan lupa kasih jarak antar cookies.
    Komposisi butter dan margarinnya sama dengan di resep? Kalo sama, harusnya pinggirnya gak meleleh. Kalo meleleh, biasanya karena kebanyakan butter. cmiiw ———Riana

  5. lam kenal saya sering mampir di blog mbak ri, fotonya bagus-bagus , kalau boleh tau pake kamera apa ya??? terima kasih

    See comment on this post ya.. ———Riana

  6. Kelihatan yummy sekali jeng.. kapan2 aku cobain.

    Aku kurang suka Skippy karena manis. Cobain Calve, rasa asli kacang tanpa tambahan gula. Kalo di tanah air gak ada, nanti kalo aku pulang aku oleh2in.

    Serius? Mauuuu….! ———Riana

  7. hai mba, aq dah bikin percobaan no.2 (krn yg no.1 nya dah abis hahaha..) dan kali ini full pake margarine (simas sachet, yg ada kata2 “lembut”-nya), secara butter dirumah dah abis, nyari di pasar cuma ada wisjman (muahaal), mau ke c4? jauh ah, lagian ni mulut dah pengen ngemil. alhasil… bentuknya “nice” seperti fotomu. soal rasa, sama aja kayaknya (lidahku ngga bisa bedain mana yg enak mana yg eneg hahaha…), plus selai kacang nya bukan “skippy” tapi yang murah dan ngga “chunky” pula, tinggal ditambah aja peanutchop-nya. diantara resep cookies yang udah aku baca, punya-mu ini yang paling woookeehh… makasih yaaaaaa….

    Ternyata resep ini versatile banget ya, dimacem-macemin tetep enak.. Congratulation ya, dan thanks for sharing. Sore-sore sambil ngeteh, ngudap cookies ini.. Sorga banget dah.. —Riana

  8. assalammualaikum … hay ri’ wah kamu teryata keren ya blog nya …seneng mampir sini ..;) terus berkarya ya jeng and sukses terus😀

    Thanks, Bun.. Aku pesen CHBP yak😉
    —Riana

  9. kayanya hanya ada dua cara aku bisa makan kacang dalam jumlah signifikan: jadi bumbu rujak/pecel ato cookies macam gini.

    ga nolak kalo dikasi setoples

    nYam, kemarin kukis ini setoples baru abis sendirian sama kakakku. Terus dia marah-marah sama aku gara-gara ngasih dia kukis ini, hihihi…
    —-Riana

  10. Verdict:

    WOW!! haveta try this one!

    sis..saya lagi mengidam ni..post ke Malaysia bisa tak?😉

    Bisa sebenarnya, tapi ongkosnya kirimnya bisa-bisa 10 kali lipat lah! Doakan saya segera dapet rejeki untuk terbang ke Malaysia, nanti saya bikinkan di sana. Mudah-mudahan belum keburu lahir babynya🙂
    —-Riana

  11. jeng.. thanks kunjungannya.
    Bener.. mau..? lho kok malah balik nanya hi..hi..

    Mauuuuu….!! hehehe.. kalo gak ngerepotin aja *mupeng* —-Riana

  12. salam knal mbak, aku pemula ni.. jd kurang ngerti takaran dlm cups itu mksdnya apa? *swt
    trs bole minta resep dlm bahasa indo ga?ditunggu ya..

    Maksudnya diukur pake measuring cup itu loh, banyak kok di supermarket or toko bahan kue. Konversinya ke gram juga banyak di internet, googling aja ya. Resepnya gampang kok englishnya, gak usah diterjemahin juga pasti ngerti deh, asal dibaca baik-baik dan dicari artinya, hehehe… ———Riana

  13. mbak, I already tried this recipe. Absolutely love it….altough I didin;t use the roasted peanut. My family love it…..

  14. Mbak, kemarin cookies coklat yang dibawa di NCC halal bihalal 2008, resep yang ini?

    Bukan, Hen, resepnya belum go public. Masih harus uji coba satu kali lagi supaya pas banget. Nanti kalo udah, insya Allah di post yak ——–Riana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s